Cobra Film[Cobra Logo]
Milentija Popovica 9   11000 Belgrade   Yugoslavia
ABOUT RECENT PREVIOUS IN THEATERS DISTRIBUTION

COBRA FILM DEPARTMENT

Milentija Popovica 9
11000 Belgrade
Yugoslavia

Tel: (+381 11) 323 19 43
Fax: (+381 11) xxx xx xx

e-Mail: cobrafilm@EUnet.yu

PRIČA O COBRI

     1994. godine u vreme opšteg razaranja na prostorima bivše Jugoslavije, grupa mladih umetnika odlučuje da se bori protiv destrukcije kreativnošću. Tog trenutka, činilo se da je kultura u Srbiji definitivno stvar prošlosti, film i ipozorište u Srbiji prolazili su kroz najmračniji period u srpskoj kulturnoj istoriji.

     Napušteni od svih institucija kulture, umetnici okupljeni oko COBRE odlučili su da uzmu stvari u svoje ruke.

     Prvi projekat bio je pozorišna predstava.

     "Moja Draga" je postala najveći hit te godine. U zemlji koja ima sto puta više restorana nego pozorišnih sala, 90000 gledalaca i više od 200 izvođenja bila su ravna čudu.

     Posle toga na red je došla filmska produkcija. Najveći nezavisni projekat u istoriji Jugoslovenske filmske industrije, film " Lepa Sela, Lepo Gore", ušao je u fazu priprema 1995. .Bio je to najveći nazavisni filmski projekat na teritoriji bivše Jugoslavije. Posle godinu i po dana borbe, i tri prekida snimanja, film je konačno otvoren Juna 1996 i odmah postao najveći hit ikada na ovim prostorima. Više od 700.000 gledalaca u SRJ,70 000 u Sloveniji, 50 000 u Makedoniji, međunarodni uspesi, naterali su javno mnjenje da počne da dečicu okupljenu oko COBRE posmatra kao najznačajniji kulturni fenomen aktivne filmske industrije.

     Film Lepa Sela, Lepo Gore je najgledaniji film na teritoriji bivše Jugoslavije u poslednjih 20 godina. U inostranstvu je film postigao fenomenalan uspeh, dobio je 7 Grand-Prix nagrada na međunarodnim festivalima ( STOKHOLM 1996, SAO PAOLO 1996, SOLUN 1996, FORT LAUDERDALE 1996 - USA, PREMIERS PLANS d' ANGERS 1997 - Francuska, GOLDEN KNIGHT 1997 - Moskva). Film je bio Jugoslovenski kandidat za nagradu Američke Filmske Akademije - Oskar 1997. 1997 svetska prava za film je otkupila Francuska kompanija Canal +, koja ga je prodala u preko 50 zemalja. Film je uspešno prikazivan u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj, Brazilu, Grčkoj, zemljama Skandinavije, Izrealu........

     Posle ovog velikog uspeha, u leto 1997 počele su pripreme za novi projekat, film "Rane", u saradnji sa Canal + (Francuska) i Pandora Film (Nemačka). Film je premijerno prikazan u junu 1998. Fiilm je izabran za film godine u Jugoslaviji, gde  je film videlo 450.000 gledalaca.Ući će u istoriju nove SRJ kao prvi(nadamo se jedini) film kome je bila uskraćena celokupna reklama od strane državnih i većine "privatnih"(paradržavnih) medija, kao i prvi srpski film koji je prikazan u bioskopima u Hrvatskoj(najgledaniji filmu 1999-toj(50 000)), i prvi film iz Srbije koji je prikazan u Sarajevu(30 000).Film je sa velikim uspehom prikazan te godine u Sloveniji(najgledaniji strani film (oko 50 000), i Makedoniji(preko 30 000). Film je prikazan na festivalima u Torontu, Stokholmu,Sundance,Berlinu, Ljubljani, Solunu itd. Na festivalu u Stokholmu film je dobio dve Grand Prix nagrade (najbolji film i najbolja uloga), i na festivalu u Solunu nagradu međunarodne filmske kritike FIPRESCI.. Svetski distributer Canal + prodao je prava za film u preko 20 zemalja( Italiji, zemljama Skandinavije, Švajcarskoj, Kanadi, Francuskoj, Engleskoj, Mađarskoj , Turskoj itd.)

     U toku 2000-te godine COBRA je sa rediteljem Darkom Bajićem proizvela svoj novi film "RAT UŽIVO". Film je videlo preko 300 000 gledalaca, što će, nakverovatnije, predstavljati apsolutni rekord ove godine u SRJ. Za maj  2001 god. dogovorene su distribucije u BIH, SLOVENIJI, MAKEDONIJI , HRVATSKOJ i GRČKOJ. Naš stari partner CANAL +, priprema prezentaciju filma za svetske festivale i verovatnu svetsku distribuciju.

     "RAT UŽIVO" je uvršten u takmičarski program 36. Internacionalnog filmskog festivala u Karlovim Varima.

...i priča se nastavlja!